3D Тур
Приймальна директора(044) 425-54-27

Тиждень української мови і літератури

Заходи
18.05.2022

З 16 по 21 травня проходить Тиждень української мови і літератури під девізом: “Мова – це канва, по якій народ вишиває узори свого життя”

 

 

  • В понеділок 16 травня викладач української мови і літератури Андрусишена Г. М. анонсувала План тижня змістовною і цікавою презентацією
  • Протягом тижня здобувачі освіти всіх груп активно беруть участь у онлайн-олімпіадах на платформах “На урок” і “Все освіта”.
  • У вівторок 17 травня викладачі Андрусишена Г.М. і Лафенко О. А.  провели квест “Лабіринти мови” для учнів ІІ курсів. Під час захоплюючої гри учні повторили знання з української мови і літератури, збагатили словниковий запас, проявили спостережливість і кмітливість, повагу до рідної мови і культури. Розгадування різноманітних загадок, пошук відповідей на запитання чекали учасників на станціях ” Грамотії”, “Будівельник”, “Чорна скринька”, “Словникар”. Найкращі результати показали учні П-22 (Леонов Леон, Жукова Софія, Марчук Владислав, Руденко Альвіна, Святина Ліза), П-23 (Бромберг Кирило, Любарець Артем, Шагалов
  • 18 травня. Українська мова, можливо, не в кожного в голові, проте вона в кожного в крові! Потрібно лише посмикати за ниточки душі, та в кожному з нас прокинеться українець, котрий пишається своїм гордим корінням, минулим свого народу, та найголовніше – пишається мовою своїх прадідів. Ми  пишаємося тим, що здобувачі освіти ДПТНЗ «Київського вищого професійного училища водного транспорту» думають саме так. А доказом цього стала віртуальна стіна висловів на тему: «Я розмовляю українською тому, що …» , де учні з гордістю стверджували: «Без мови немає народу»,   «В мові наша історія: минуле, сьогодення і майбутнє». «Вона посідає друге місце за милозвучністю та поступається лише італійській», «Я зроблю все можливе для того, щоб мої нащадки з гордістю та щирою любов’ю казали: «Я  розмовляю українською!». Все буде Україна!

  • 19 травня День вишиванки – поки ще не офіційне і відносно нове народне свято, покликане  сприянню єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу. Об’єднало воно і учнів ДПТНЗ «КВПУВТ» на проєкті «Вишиванка — це генетичний код нації ».

Здобувачі освіти досліджували:

Історію Дня вишиванки (група П-13, Кульчицька Ю, Червінчук М);

Символічність кольорів вишиванки (група П-24, Горкава К., Костюк Н., Нападовський А.),

Геометричні візерунки-символи (група П-12, Слюсар А.)

Рослинні орнаменти (група П-23 Мазера А.)

Зооморфні малюнки (група П-22, Савельєва Є.)

Антропоморфні орнаменти (група П-11, Малишко Ю, Закатюра С.)

Популяризація вишиванки у світі (група П-14, Харенко К.).

 

Учні із захопленням розповідали про те, що у вишивці сакральне значення має все — від ниток, походження тканини до орнаменту, кількості стібків і кольору. Найдавнішою є вишивка білим по білому.  Рукоділлю передувала довга процедура. Нитки вибілювали 3 роки.

Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка теж символізує і родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї.

Особливе значення День вишиванки має саме 2022 року – тоді, коли Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Педагогічний колектив, батьки та учні ДПТНЗ «КВПУВТ» долучилися до флешмобу «Одягнімо, друзі, вишиванки» 19 травня, щоб заявити на весь світ про те, що українці – вільний народ.

В мирні часи в багатьох містах і селах проводили концерти, фестивалі, ярмарки та фотосесії. На жаль, під час війни не до веселощів. Однак кожен із нас, хто наразі перебуває в безпеці, одягнув вишиванку для підтримання духу українців та українських воїнів.

День вишиванки – подія, яка покликана зберегти українські традиції, передати їх наступному поколінню.

Бережи українське, носи вишиванку!