КУХАР – це винахідник, який все життя перебуває в пошуку для того, щоб творити. Кухарю необхідно мати хороший смак, творчу натуру, а також професійні знання, щоб зі звичайних продуктів, маючи фантазію та смак, створювати справжні шедеври кулінарної майстерності.
Це професія, яка має стабільний дохід і попит на ринку праці.
Успішність в професії це знання: смакових якостей страв, правил зберігання продуктів, технологічного обладнання, процесів приготування страв.
Медичні протипоказання щодо роботи за професією кухар: серцево-судинні захворювання, ревматизм, шкірні захворювання, запаморочення,
Місце роботи: мережа підприємств ресторанного бізнесу , кафе, бари, піцерії.
Пекар – це митець, належить до типу «Людина-художній образ». Працівник хлібопекарного виробництва, фахівець з випікання хліба та хлібобулочних виробів.
Успішність в професії це знання: Замішує тісто, визначає його готовність до випічки. Укладає тісто на листи і відправляє їх у піч. Контролює процес випічки. Регулює рух пічного конвеєра. Визначає готовність виробу.
Медичні протипоказання щодо роботи за професією пекар: серцево-судинні захворювання, ревматизм, шкірні захворювання, запаморочення.
Місце роботи: Сьогодні багато комбінатів і комерційних пекарень, які наймають фахівців з випічки хлібобулочних виробів.
- Готує кулінарні страви та створює нові, випікає хлібобулочні та кондитерські вироби.
- Закуповує сировину, складає калькуляцію, меню, оформляє страви.
- Замовляє, приймає, розміщує і зберігає продукти.
- Повинен знати технологічні процеси, вміти користуватися різноманітною технікою.