КУХАР – це одна з найпоширеніших професій у сфері обслуговування розгалуженої мережі підприємств ресторанного бізнесу: ресторанах, кафе, кав’ярнях, барах, піцеріях та інших закладах громадського харчування.
Кухар – це винахідник, який все життя перебуває в пошуку для того, щоб творити. Кухарю необхідно мати хороший смак, творчу натуру, а також професійні знання, щоб зі звичайних продуктів, маючи фантазію та смак, створювати справжні шедеври кулінарної майстерності.
Це професія, яка має стабільний дохід і попит на ринку праці.
Успішність в професії це знання: смакових якостей страв, правил зберігання продуктів, технологічного обладнання, процесів приготування страв.
Медичні протипоказання щодо роботи за професією кухар: серцево-судинні захворювання, ревматизм, шкірні захворювання, запаморочення, нервово-психічні захворювання, легеневі захворювання та інші.
ОФІЦІАНТ – це одна з найпоширеніших професій у сфері обслуговування розгалуженої мережі підприємств ресторанного бізнесу: ресторани, кафе, кав’ярні, бари, піцерії та інші заклади громадського харчування.
Ресторанний бізнес бурхливо розвивається і постійно потребує кваліфікованих кадрів, тому офіціанти дуже затребувані на ринку праці. Власники шукають офіціантів, які б підтримували його репутацію на високому рівні.
Офіціант повинен знайти підхід до кожного відвідувача і мати високий рівень вміння комунікувати з людьми. Офіціант виконує замовлення відвідувачів і отримує розрахунок за послуги. Прибирає після відвідувачів столи і заново сервірує їх.
Оцінка відвідувачами ресторану багато в чому визначається якістю роботи офіціанта.
Необхідні риси, що забезпечують успішність в професії: товариськість, ввічливість, легкість контактувати з людьми і розуміння особливостей їхньої поведінки, стійкість уваги, розвинена пам’ять, високі рахункові здібності.
Медичні протипоказання щодо роботи за професією офіціанта: хронічні захворювання органів дихання, опорно-рухового апарату, нервові захворювання та психічні відхилення, захворювання шкіри, серйозні порушення зору та слуху.
Місце роботи: Бари, ресторани, нічні клуби, готелі, спортивні і розважальні клуби
- Готує кулінарні страви та створює нові, випікає хлібобулочні вироби.
- Закуповує сировину, складає калькуляцію, меню, оформляє страви.
- Зустрічає і обслуговує відвідувачів у мережі підприємств ресторанного бізнесу
- Сервірує стіл, ознайомлює відвідувачів з меню та дає поради у виборі блюд.
- Приймає замовлення від відвідувачів, підраховує вартість, здійснює з ними розрахунок.
- Передає замовлення у гарячі і холодні цехи кухні.
- Збирає використаний посуд і підтримує чистоту.