КУХАР – це одна з найпоширеніших професій у сфері обслуговування розгалуженої мережі підприємств ресторанного бізнесу: ресторанах, кафе, кав’ярнях, барах, піцеріях та інших закладах громадського харчування.
Кухар – це винахідник, який все життя перебуває в пошуку для того, щоб творити. Кухарю необхідно мати хороший смак, творчу натуру, а також професійні знання, щоб зі звичайних продуктів, маючи фантазію та смак, створювати справжні шедеври кулінарної майстерності.
Це професія, яка має стабільний дохід і попит на ринку праці.
Успішність в професії це знання: смакових якостей страв, правил зберігання продуктів, технологічного обладнання, процесів приготування страв.
Медичні протипоказання щодо роботи за професією кухар: серцево-судинні захворювання, ревматизм, шкірні захворювання, запаморочення, нервово-психічні захворювання, легеневі захворювання та інші.
БАРМЕН – це справжній маг. Він готує чудодійні коктейлі, показує барвисті вистави.
Якщо раніше бари були тільки самостійними підприємствами, то тепер вони невід’ємна частина ресторанів і кафе. За асортиментом, технічним оснащенням бари поділяються на молочні, пивні, гриль, експрес, винні, а за призначенням – на танцювальні, концертні. В останній час з’явилися салатні і супові бари.
У сучасних барах відвідувачі можуть відпочити в затишній обстановці, послухати музику, потанцювати, виступ артистів.
Успішність в професії це знання: гарна пам’ять, координація, окомір, увага, навички ділового спілкування, мати певні психологічні і фізичні дані, навчання та кар’єрне зростання
Місце роботи: мережа підприємств ресторанного бізнесу , кафе, бари, піцерії.
- Готує кулінарні страви та створює нові, випікає хлібобулочні вироби.
- Готує алкогольні та безалкогольні напої, обслуговує споживачів.
- Оформляє вітрини та холодильники, робота з касовими апаратами, терміналами.
- Закуповує сировину, складає калькуляцію, меню, оформляє страви.
- Замовляє, приймає, розміщує і зберігає продукти.
- Повинен знати технологічні процеси, вміти користуватися різноманітною технікою.